Hoe wordt ik eigenlijk bruin?
Bruin worden is eigenlijk niets anders dan een beschermingsfunctie van uw huid tegen zonnestralen door het vermenigvuldigen van de pigmentcellen. Een donkere, gebruinde huid geeft dus meer bescherming tegen UV-licht dan een lichtgekleurde huid. Onze huid maakt geen onderscheid tussen UV-licht van de echte zon of de zonnebank.
Hoe vaak mag ik zonnen en wat is verstandig omgaan met de zonneapparatuur?
Wist u dat één week op het Spaanse strand gelijk staat aan 4 jaar zonnebankgebruik?? Stel je gaat per maand 3 à 4 x onder de zonnebank. Dat is per jaar ongeveer 10 uur UV-licht. In een week strandvakantie met gemiddeld 5 à 6 uur zon per dag, krijg je ongeveer 40 uur UV-licht, dat is 4 x zoveel als in 1 jaar onder de zonnebank! In de zonnestudio went je huid langzaam aan het UV-licht en wordt zonnebrand vermeden. Geniet dan ook gerust van het gedoceerde zonnen onder onze zonnebanken! Volg altijd de adviezen op die in onze studio gegeven worden. * wij volgen de richtlijnen van Stichting Verantwoord Zonnen, zie ook www.svzinfo.nl:
Wat is precies UVA en UVB en UVC-licht?
Ultraviolette straling bestaat uit UVA ,UVB en UVC licht.. UVA : de A staat voor aangename warmte, UVB : de B staat voor branden, het is dus noodzakelijk te letten op de hoeveelheid UVB. UVC : de C staat voor catastrofaal, gelukkig bereikt UVC-straling de aarde niet door de ozonlaag. Een kleine hoeveelheid UVB zorgt reeds voor bruining. Bij zonnebankapparatuur geven de lampen slechts een geringe hoeveelheid UVB-licht, maar let op, dit kan per studio verschillen, afhankelijk van de gebruikte lampen. Vraag daarom of de apparatuur aan de EU-norm voldoet. Wees alert en informeer ernaar!
Hoe kom ik erachter welk huidtype ik heb?
De kleur waarmee je bent geboren is beïnvloedbaar door zonnebaden. In de zonnestudio is een vragenlijst, waarmee u uw huidtype kunt vaststellen. Deze zelfde vragenlijst vindt u ook onder ‘zonnewijzer’, vul in en bepaal uw huidtype! Het blijft altijd heel verstandig om bij het zonnen te letten op de signalen die uw huid geeft. Voelt uw huid onaangenaam aan of “branderig” stop dan met zonnen, ook als u daarvoor gewend was langer in de zon of onder de zonnebank te kunnen liggen. Dit kan als reden hebben, gebruik van medicijnen, allergie voor bepaalde producten etc.
Kun je bruin worden in de schaduw?
Ja, je kunt bruin worden in de schaduw, want het zonlicht weerkaatst o.a. via het zand op het strand, via voorwerpen. Onder de bomen of onder een parasol wordt je ook bruin. Zelfs op een bewolkte dag kun je bruin worden, want de UV-straling zit in het daglicht.
Wat doe ik na zonnebrand?
We hebben het allemaal wel een keer meegemaakt, dat we te lang in de zon zijn blijven zitten en onze huid rood en gevoelig is. Verkoelingsgel kan verkoeling geven, verkrijgbaar bij ons in de zonnestudio. De roodheid trekt hierdoor vrij snel weg, maar bedenk wel, dat u niet meteen weer uw huid aan zonlicht moet blootstellen. Bij gedoceerd gebruik van de zonnebank komt zonnebrand niet tot nauwelijks voor.
Heeft zonlicht positieve kanten, behalve het bruine kleurtje?
We hebben zonlicht nodig om vitamine D3 te vormen, dat van belang is voor een gezond bottenstelsel, Zonnebaden heeft ook een gunstig effect op de behandeling van botontkalking (osteoporose). Velen ondervinden verlichting bij spierpijn en bij reumatische klachten Tevens zijn er aanwijzingen, dat zonnebaden een gunstige werking heeft op onze stofwisseling, bloeddruk en cholesterolgehalte. Maar verreweg het meeste effect heeft zonlicht op onze gemoedstoestand, we worden er vrolijker en energieker van en het is een prima middel tegen stress en vermoeidheid. In sommige gevallen helpt het ook tegen een winterdepressie.
Het effect op jeugdpuistjes onder de zonnebank.
De puistjes drogen uit en de zonnebank lijkt een helende werking te hebben en worden in de meeste gevallen minder zichtbaar. Consulteer bij ernstige vormen van acné je huidarts.
Mag ik lezen onder de zonnebank?
Nee, u mag niet lezen onder de zonnebank, omdat UV-straling schadelijk is voor het blote oog. Wij adviseren om de UV-bril altijd onder de zonnebank te dragen.
Mag je als je zwanger bent onder de zonnebank?
Tijdens de zwangerschap mag je zonnen onder de zonnebank, de zonnestraling is niet schadelijk voor de ongeboren baby, de straling gaat niet door de huid heen. Bij een gering aantal zwangere kan het zgn. “zwangerschapsmasker” ontstaan. Tijdens de zwangerschap wordt een hormoon afgescheiden dat soms een pigmentactiverende werking heeft, sommigen kunnen hier last van krijgen, anderen niet. Het zwangerschapsmasker zal bijna altijd geheel verdwijnen na de zwangerschap. Als je niet meer gemakkelijk onder de zonnebank ligt kunt u kiezen voor het gezichtskanon, dan zit u heerlijk op een stoel en worden uw gezicht en een deel van uw bovenlijf bruin!
Mag je onder de zonnebank als je medicijnen gebruikt?
Sommige medicijnen doen de huidgevoeligheid toenemen, ze bevatten stoffen met een fototoxische werking. Lees daarom altijd de bijsluiter en informeer in geval van twijfel uw behandelend arts.
Mag ik met spataderen onder de zonnebank?
Ja, in principe mag je met spataderen onder de zonnebank, soms is het goed om voeten iets hoger te leggen met bv. een handdoek. Als u net geholpen bent aan spataderen, moet even wachten, voordat u weer onder de zonnebank kunt. Raadpleeg hierover uw behandelend arts.
Hoe oud moet je zijn onder de zonnebank?
De minimum leeftijdsgrens om te zonnen in de professionele zonnestudio is 18 jaar. Ben je bijna 18 jaar en wil je graag kennismaken met onze zonnestudio? Kom dan langs voor informatie met een huidtest.
Als je ouder bent, mag je dan onder de zonnebank?
Er is geen maximum leeftijd om te zonnen. Ouderen ondervinden veel baat bij het zonnebaden, het geeft verlichting bij spierpijn en reumatische klachten en zonnestraling bevordert de aanmaak van vitamine D3. Als u niet meer gemakkelijk onder de zonnebank ligt kunt u kiezen voor het gezichtskanon, dan zit u heerlijk op een stoel en worden uw gezicht en een deel van uw bovenlijf bruin! Indien u een pacemaker heeft hoeft u zich geen zorgen te maken.
Moet ik me insmeren onder de zonnebank?
Ja, het is heel verstandig om u in te smeren met een crème die gemaakt is voor onder de zonnebank. Deze crèmes activeren het bruiningsproces en beschermen uw huid. Na het douchen is het belangrijk om u in te smeren met een aftersun. In de zonnestudio hebben wij diverse producten die afgestemd zijn op uw huidtype!
Mag je douchen na het zonnen?
Douchen na het zonnen is geen probleem, het is een fabel, dat je dan je bruine kleur er afspoelt. Bruining gebeurt in je huid en niet erop! Soms vinden mensen het prettiger om even te wachten met douchen, omdat zij overmatig blijven transpireren.
Kan ik een zonnebankkuur vergoed krijgen door de verzekering?
Bij de behandeling van bepaalde huidziekten kan een arts een zonnebankkuur voorschrijven, maar of het vergoed wordt is geheel afhankelijk van de voorwaarden van uw verzekering. Informeer er naar bij uw verzekering en/of behandelend arts.
Is de straling van de zon en zonnebank hetzelfde?
De straling van de buitenzon is afhankelijk van vele invloeden, zoals jaargetijde, plaats op de aarde, dicht bij de evenaar , ben je in de bergen, het tijdstipt van de dag, de weersomstandigheden, reflectie van zand, sneeuw en water. Door al deze factoren is het UV-licht van de buitenzon geen enkele dag hetzelfde. Bij de zonnebank spelen al deze factoren geen rol! Onder de zonnebank wordt de tijd op uw huidtype afgesteld en de lampen hebben nagenoeg altijd dezelfde hoeveelheid UV-straling.
Bruin ik op de zonnebank hetzelfde als in de buitenlucht?
De lampen in onze zonnestudio bevatten een gering percentage UVB en een groter percentage UVA, daarom zal de huid op precies dezelfde manier reageren als in de buitenlucht. Het bekende “voorbruinen” voor de vakantie, maakt in dit geval dat de huid redelijk beschermd is. Nog een voordeel is, dat uw huid al gekleurd is, waardoor de noodzaak verdwijnt om te snel te willen bruinen. Heeft u nog vragen, stel ze aan ons, heeft u medische vragen, stel ze aan uw behandelend arts!