HET BRUININGS- PROCES

Het bruiningsproces:

Het bruinen is een proces dat zich afspeelt in onze bovenste huidlagen. Samen zijn die lagen slecht 1 a 1.5mm dik. Het bruiningsproces speelt zich volledig af in de opperhuid en bestaat uit 4 verschillende lagen.

De HOORNLAAG: deze bestaat uit dode huidcellen die aan de oppervlakte van onze huid langzaam afschilferen naarmate er onder nieuwe cellen bijkomen.

PLAVEISELCELLENLAAG: ook wel kiemcellenlaag genoemd. Dit zijn de levende cellen in onze opperhuid die gevuld worden met het pigment (melatoline) dat de gebruinde huid zijn kleur geeft.

BASAALCELLENLAAG: deze bestaat uit basiscellen die zich constant delen en bij elke deling een nieuwe huidcel aanmaken. In deze laag bevinden zich ook de pigmentcellen (melanocyten) die het pigment aanmaken dat via uitlopers (dentriënten) wordt overgedragen aan de kiemcellen (of keratinocyten).

BINDWEEFSELLAAG: deze huidlaag bevat bindweefsel, bloedvaten, haarwortels, talgklieren, enz. Deze laag geeft onze huid haar soepelheid en flexibiliteit.

Melanine is het huidpigment dat zorgt voor het bruine kleurtje van uw huid. Melanine wordt aangemaakt in huidcellen die melanocyten heten. De aanmaak van melanine wordt gestimuleerd door de UVB straal. UVB zorgt op een “langzame” manier voor een duurzame bruining.

De UVA straal daarentegen oxideert de reeds in de huid aanwezige melanine op een snelle en niet duurzame manier. Het zorgt ervoor dat de aanwezige melanine zich bindt met zuurstof en verkleurt.
Veel verouderde zonneapparatuur geven u een bruin ‘instant’-kleurtje, dat na een paar dagen snel weer wegtrekt. Dit grijsbruine kleurtje wordt geactiveerd door de UVA straal. Een mooie duurzame bruining wordt bereikt door de juiste UVA en UVB verhouding.
 
Een zonnebanken van een goed merk geven u beide en dankzij de speciale UV-lampen met reflectoren en filters zorgen zij ervoor dat alleen werkzame bruiningsfactoren van het UV-spectrum weerkaatsen en uitgestraald worden.
UVB beschermd in bepaalde mate uw huid tegen zonnebrand, mede dankzij het feit dat het zorgt voor een verdikking van de hoornlaag. Teveel UVB geeft verbranding. Teveel UVA daarentegen heeft een veroudering (rimpels) van de huid als gevolg. Aanbevolen voor de buitenzon is cosmetica die een UVA én UVB beschermingsfactor bevat.
 
Het gebruik van zonnecosmetica met een beschermingsfactor wordt afgeraden voor bruining onder de zonnebank. Als u uw zonnebad, volgens uw persoonlijk zonneplan, onder de zonnebank neemt, krijgt u de juiste UV dosering voor uw huidtype. Uw huid heeft dan geen extra bescherming nodig.
Bepaalde gezichtscrèmes bevatten SPF factoren, dat maakt deze crèmes niet geschikt voor gebruik onder de zonnebank. Het beste bruiningsresultaat bereikt u, als u uw cosmetica afneemt en uw huid voorbereidt op het zonnebad met een speciaal daarvoor bestemd masker, crème of lotion.
 
 De juiste cosmetica voor onder de zonnebank is bruiningsversnellend, opbouwend, verzorgend en herstellende cosmetica.