Veelgestelde IPL vragen

Hoe werkt IPL?

  • IPL ontharen geeft in korte flitsen hoog energetisch licht af dat op de huid wordt gericht. Dit licht wordt door het pigment in het haartje geabsorbeerd en naar de haarwortel geleid. Door selectieve verhitting worden de haarfollikels uitgeschakeld, zonder dat de verdere huidstructuur wordt beschadigd.

 

Kan iedereen met IPL behandeld worden?

  • Ongewenste haargroei kan overal op het lichaam worden behandeld. Ideaal is het als de huid licht van kleur is en de haren donker. Blonde, rode en grijze haren bevatten nauwelijks pigment en zijn derhalve vaak niet te behandelen. Mensen met een donker getinte huid (negroïde) kunnen niet behandeld worden.

 

Hoe lang duurt een behandeling?

  • De duur van de behandeling is afhankelijk van het oppervlak dat behandeld moet worden. Elke lichtflits van het MedCos IPL apparaat behandelt een gebied van 5 centimeter lang en 2 centimeter breed. Hierdoor is de behandeltijd veel korter dan met andere IPL methoden.

 

Is de behandeling pijnlijk?

  • Als de lichtflits op de huid afgegeven wordt kan men een prikkeling voelen, vergelijkbaar met een elastiekje dat tegen de huid slaat, maar is voor iedereen goed te doen.

 

Hoe weet je of de behandeling geholpen heeft?

  • De getroffen haren zitten los in de haarschacht en blijven daar nog enige dagen tot weken op hun plek. Je zou dus kunnen denken dat de behandeling niets heeft uitgericht. Het duurt even voordat de opperhuid de restjes eruit gewerkt heeft en dat het resultaat zichtbaar wordt.

 

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

  • Bij een behandeling worden alleen de haren getroffen die in de groeifase zijn. De meeste haren bevinden zich echter in de zogenaamde rustfase. Pas als deze haren in de groeifase komen zijn ze ontvankelijk voor een behandeling. Gemiddeld zijn 8 behandelingen nodig voor een bevredigend resultaat. Wij adviseren elk jaar 1 à 2 onderhoudsbehandelingen teneinde het resultaat optimaal te houden, omdat er altijd enkele haartjes na een lange rustperiode weer in de groeifase zullen komen.

 

Hoe belangrijk is de behandelperiodiek?

  • U dient altijd de aangegeven behandelperiodiek aan te houden. Zeker in de basis is het van groot belang dat hier niet van afgeweken wordt. Wanneer u de basis niet goed legt bestaat de kans dat er meer behandelingen noodzakelijk zijn dan gemiddeld i.v.m. de haargroeicycli.

 

Mag men van tevoren epileren, scheren harsen of ontharingscrème gebruiken?

  • Epileren en harsen mogen niet, maar u dient zich wel te scheren, liefst 24-48 uur voor de behandeling. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u niet kunt zien hoe de haargroei loopt, meestal is dit al goed te zien op een glad geschoren huid, omdat er na het scheren kleine zwarte stoppeltjes achterblijven.
  • Epileren en harsen mogen al enige tijd voor het begin van de behandelingen niet meer, minstens 8 weken. De haartjes zijn nodig ter geleiding van de effectieve warmte naar binnen toe. Als er weinig haartjes zijn terug gegroeid zal er nauwelijks rendement zijn van de behandelingen.
  • Er bestaan ook crèmes op de markt die zeggen de haargroei te remmen welke opgebracht dienen te worden na harsen of epileren. Deze mag u niet gebruiken gedurende de gehele behandelkuur. We willen immers zoveel mogelijk actieve haarzakjes treffen en anders wordt dit een heel moeizaam proces omdat door deze zogeheten haargroeiremmers de haartjes in een ‘rustfase’ terechtkomen en daardoor de warmte niet kan geleiden naar de haarwortel.

 

Wat zou een reden kunnen zijn dat de IPL behandeling niet aansluit?

  • Te vroeg beginnen met een behandeling nadat er is geharst/geëpileerd.
  • Witte/blonde, grijze of rode haartjes. Een witte huid met blonde haartjes kunnen vaak niet behandeld worden, omdat voor de geleiding van het licht het pigment van de haartjes gebruikt wordt. Witte/blonde, rode en grijze haren bevatten vaak nauwelijks tot geen pigment waardoor er ook geen warmtegeleiding plaats kan vinden.
  • Een stoornis in het endocriene (of veel mannelijk hormonen of overgevoeligheid van receptoren voor die hormonen) waardoor constant slapende haarzakjes actief gemaakt worden (andere haartjes dan die tijdens de behandelingen bestonden).
  • Verkeerde periodieken tussen de behandelingen: te vroeg behandelen geeft minder rendement. Het lichaam maakt haartjes aan in een bepaald ritme van verschillende groeicycli. Daarom is het ook van groot belang dat u de juiste periodiek tijden de behandelkuur aanhoudt.
  • Een te laag energieniveau. Bij de behandelingen is het belangrijk om altijd op een zo hoog mogelijk energieniveau te werken. Hierdoor worden zo veel mogelijk haartjes vernietigd.

 

Kan ik ook minderjarigen behandelen tegen overmatige haargroei?

  • Dit hangt af van het al dan niet volgroeid zijn. Dit is individueel te bekijken en altijd alleen met toestemming van de ouders of voogd en in overleg met een arts of behandeld specialist. Houd hierbij altijd rekening met de wet B.I.G. 16 jaar.